søndag 19. juli 2009

Presteskapet

Prester altså! Tross at vi tilbrakte mesteparten av ferien i Hellmobotn (for øvrig verdens navle) innerst i Tysfjord, så bar ferien preg av høy prestefaktor. Det er nemlig prester i alle slags avkroker, og vi skal forbi mange av dem på tur nordover- og sørover igjen. Dessuten så har jo alle prestene ferie en eller annen gang, og man aner jo da et vandrende ferierende presteskap som visiterer andre kirker og prestegårder.

Unge lovende læstadianerjente Kirsti, ville nok for noen år siden aldri tro hun skulle oppleve prestefamilielivet fra innsiden. Men her sitter jeg altså, på en prestegård ute i havgapet på Mørekysten, og er liksom prestefrue- helt på ordentlig. Det er nemlig slik at dersom jeg blir venner med noen jeg knapt vet hvem er på Facebook, så har vi som oftest titalls felles venner. Da er det garantert at det enten er en same, en læstadianer eller en prest.

Presteboligdiskusjoner har det blitt noe av denne sommeren. Vi er blant de heldige. Det er visst ikke alle. Hvem er eier? Kommunen eller Opplysningsvesnets fond? Sistnevnte er mest populær for de har mest penger til oppussing. Fin prestebolig er viktig for rekruttering av unge prester har jeg lært. Så lenge man har boplikt i tjenestebolig. Den er vi for. Det er jo god distriktspolitikk.

Første feriedag startet med cafe med unge lovende prester. Siste feriedag ble avsluttet med frokost med Honningsvåg- presten som kom innom, og soknepresten i Hamarøy som tok med famlien sin på en aldri så liten prestegårdsferie. En lengre prestegårdsferie hadde presten i Hammerfest med frue og barn. Akkurat som om de ikke har nok av presteboliger fra før..

Jeg synes prestegårdsferie burde vært obligatorisk for alle. Så lenge man har ordne-seg-selv-stilen, og jeg slipper å koke egg og bake kaker. Ikke det at det er så vanlig at jeg gjør det i det store og det hele da....

Sånn går nu ferien.

Selv synes jeg HiFi -rommet til en Sokneprest på Helgeland virkelig var en højdare!

5 kommentarer:

Silje-mor sa...

Prestegårdsferie er undervurdert, og prestefrua i Hammerfest kan slett ikke skilte med egen prestegård. Presteboligspørsmålet er jo interessant da, og det er viktig hvordan man skal bo. Ordningen gjør det jo lettere å prøve seg på steder der ingen skulle tru at nokon kunne bu... Men det er slett ingen dans på roser å ha med kommunen som boligforvalter å gjøre...

Anonym sa...

Lurer veldig paa hvem denne presten paa Helgeland var... :) Aasmund

kirsti guvsám sa...

Call me I will tell you Åsmund ;) but I think you know.
Javisst varierer presteboligstandarden, men det fins en stor og fin- og ledig prestegård rett i nærheten Silje!

Silje-mor sa...

Det er vel kanskje en grunn til at den står ledig??

Jaja, neinei, uansett er presteboligen et viktig tema hvis vi skal flytte herfra!! Nå vet vi jo litt om hva vi skal være opptatte av også...

Gleder meg forøvrig til neste prestegårdsferie og det tror jeg ungene gjør også! Vi kan friste med prestetomannsboligferie anytime forresten!! Inkl kaffe, te og smågodt m.m. og jeg kan både koke egg og bake kaker hvis det skulle være ønskelig (",)

Inga Marja Steinfjell sa...

Man havski lohkat maid don calat!