torsdag 27. august 2009

Kontrollert kreativitet

Fra Barnekunstustillinga på Sametinget mai 2009


- Nei, idag kan du ikke male som du vil, for idag skal du lære at rødt + gult = orange. Ja og for å få orange så du blande rødt og gult selv. Men hva tror du rødt + blått blir da?

3.klassingen var storfornøyd med å ta på maleskjorta, og dessuten er det jo artig å se at fargene forandrer seg. Maling er jo alltid gøy, og 3. klassinger har heldigvis ikke lært det er noe som heter stygge bilder og stygge tegninger, fordi det ikke ligner på en prikk på et hus. Skolen er full av kunstnere, men blir kreativiteten for mye kontrollert?

Utfordringen var desto større da det ble siste time, og en gjeng litt slitne femteklassinger skulle prøve seg på samspill med forskjellige rytmeintrumenter. Eller rettere sagt; JEG skulle forsøke med samspill med en gjeng instrumentsugne femteklassinger.

Logikk og planlegging tar mye lærertid. For hvordan ha samspill når ikke hver elev kan ha ett instrument? Hvordan skal alle lære å spille på alle instrumentene? Hvordan skal hver enkelt få utvikle seg på sitt nivå? Hvordan være rettferdig? Det er virkelig en utfordring!

5. klassingene spilte bra. Men det kriblet i noen små barnekropper etter å spille vilt på instrumentene, improvisere og bare være små musikere. Uten at det måtte kontrolleres av en lærer.

Jeg drømmer om et stort lydtett musikkrom hvor vi kan sende ungene inn og de kan få leke seg med alle slags instrumenter.

Det er jo lov å drømme, ikke sant...?

3 kommentarer:

Ellen Cecilie Triumf sa...

Hehe, arti å lese om din nye arbeidssituasjon... Mye utfordringer å være lærer, du ska være blid hele tiden, motivatør, ha bestemte regler til enhver tid og kunne et fag i tillegg. Pluss en hel del andre egenskaper.. Men du som e eldst i en stor søskenflokk har kanskje en god del erfaring! Lykke til videre!

kirsti guvsám sa...

takk for det! Det er maaange utfordringer å være lærer! Tror det blir et spennende år. Med kjekke elever og spennende fag! Så langt funker avledningsmanøvreringer bra når noen elever blir vel aktive..

Miella Millo sa...

Nest eldst..