onsdag 12. november 2008

Sametingsidyll?

Jeg var igang med blogg om den idylliske siden av sametingslivet, dets ritualer og rutiner, om naturen, tedrikkinga, den (stort sett) gode stemninga og hverdagen som vi ikke ser i mediaoppslag. Men idyllen sprakk allerede før jeg ble ferdig med innlegget. Konklusjonen må vel bli at slike innlegg må skrives før komitemøtene eller plenumsmøtene begynner.

Tirsdagens komitemøte i plan- og finans var rett og slett pinlig. Det er jo som kjent budsjettbehandling på gang, og da kommer det vanligvis noen delegasjoner til komiteen for å si sin mening. Så også i år. Men nå er det noe som har endret seg; før kom delegasjonene for å fortelle om sin gode virksomhet og overbevise oss politiker om at vi må øke bevilgningen til akkurat dem. Men det var det ikke noe av denne gangen. Nå kom de på rekke og rad og fortalte om rådets manglende kommunikasjon, om rådets avtalebrudd, og andre merkelige utslag i budsjettforslaget.

Først kom Sálas (Samisk Forlegger Og Avisforening). De mener at Sametingsrådet i bestefall har brutt med god forvaltningsskikk. Dette fordi Sametinget endret kriteriene for støtte uten å kontakte de det berører. Hvorvidt det stemmer at det er på kant med forvaltningsloven, skal ikke jeg gi meg i kast med. Men det som ER sikkert, er at Sametingsrådet ikke hadde en dialog med dem. De hadde til og med kommet med forslag til endringer i kriteriene for budsjett 2009, men disse endringene var totalt fraværende da budsjettforslaget kom.

Deretter var det Árran lulesamisk senter sin tur. De har et prosjekt gående om grenselosene Tysfjord, og inngikk i april 2007 en gjensidig forpliktende avtale over tre år, hvor Sametinget bevilger 1 million årlig- til sammen 3 millioner. Árran fikk 1 million år 2007, 1 million år 2008, og da skulle det siste millionen komme i 2009. Men sametingsrådet i sitt budsjettforslag, de har foreslått å kutte den og sier at Árran ikke har holdt sine forpliktelser. Dette avviser Árran og har kommet med en rekke dokumenter som beviser det de sier. De undrer seg også over at Sametingsrådet ikke har kontaktet Árran om dette. Om Sametingsrådets forslag går igjennom så anser Árran det som et avtalebrudd. Det er alvorlig. Nå forsøker sametingsrådet å ro seg i land, og har kommet med tekst om at den siste millionen skal komme i 2010. Men det holder ærlig talt ikke!

Jeg ble flauere og flauere. Min første tanke var at "Shit- vi har jammen mye å rydde opp i".

Så er det spørsmålet om habilitet.. ..Det er viktig for Sametingets troverdighet å ha orden i disse sakene, så derfor må vi være sikre på at alt gjøres riktig! (Hvem skulle trodd at det var så mye kronglete jus i habilitetsspørsmål) Vi diskuterte endelig og vel, og i ettermiddag fikk vi omsider åpnet budsjettet og startet behandlingen. Med litt kveldsjobbing, så får vi se om vi kommer oss hjem i morgen tross alt...

Mye er usikkert, forhandlinger kan gå alle veier, men med tekopp, utholdenhet og is i magen, skal vi nok få dette i havn. Må for øvrig bemerke at jeg innser som regel i 17 tida at te- inntaket har tatt vel av, så jeg går da over til pulverkakao. Men lettkakao er oppskrytt! Det trengs jo dobbelt så mye!

1 kommentar:

Anonym sa...

En tekopp og is magen! Iste? Det hadde vært godt. Hallusinasjoner...