tirsdag 10. februar 2009

Historiepynting

Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen mener at hadde det ikke vært for Arbeiderpartiet så hadde vi verken hatt Sametignet eller Finnmarksloven. Det stemmer ikke.

Hadde det ikke vært for Arbeiderpartiet så hadde vi nok sluppet en hel del fornorskning, Finnmarksloven hadde nok vært på plass tidligere, og det hadde vært enklere å være same i en hel del Arbeiderpartistyrte kommuner. Hadde det ikke vært for Arbeiderpartiet så hadde vi kanskje hatt en minerallov som Sametinget kunne godkjenne, og en konsultasjonsordning som kanskje hadde fungert bedre. Ja lista kan bli adskillelig lengre.

Noe bra har vel Arbeiderpartiet også gjort for samesaken de seneste år, men de kan dessverre ikke skryte over en lang merittliste når det gjelder samiske saker. Tidligere Sametingspresident Ole Henrik Magga sier det er historieløst av Pedersen å komme med slike påstander. Det er samene som skal ha æren for å ha bygd opp det samiske samfunn. Det er det samiske samfunnet og de samiske organisasjonene som startet arbeidet, og som kjempet lenge.

Men selvsagt vil vel Arbeiderpartiet pynte på saken, så på den måten kan man ikke være veldig overrasket over Pedersen sitt utspill. Arbeiderpartiet sin sametingsgruppe har hele tiden skrytt over direktelinjen til regjeringen. Nå har Arbeiderpartiet hatt sametingsrådet i over et år, og den direktelinjen har vi fortsatt ikke sett noe til. Sametinget avviste for øvrig regjeringas forslag til minerallov nå nylig, og vi kan dessverre heller ikke skryte av konsultasjonene når det gjelder den saken.


Men siden Helga så gjerne vil pynte på historien så betyr det kanskje at vi har bedre tider i vente?

1 kommentar:

uhcamias sa...

dette er en kjent del av same-DNAs selvbilde. Man roser seg selv over å ha vært med på det første samiske landsmøtet, fordi Martin Tranmæl talte der. Man later som om Elsa Laula Renberg var "sosialdemokrat" - fantes det begrepet allerede da, forresten? Og later som om DNA hadde noe å gjøre med stiftingen av NRL, osv. osv.
faktum er at Elsa Laula Renberg samarbeidet med alle, inklusive den svenske kvinnebevegelsen og avholdsbevegelsen.

det jeg har lagt merke til som en svært iøyenfallende forskjell på same-DNA og NSr, er språkbruken. I NSR blir du faktisk oppmuntret til å snakke samisk, både i ord og handling. Jeg er ikke den eneste som har kommet over kneika med å begynne å snakke samisk offentlig, pga NSR-aktivitet. Og da snakker jeg ikke bare om kurs, men om møter, seminarer osv.
Når det gjelder same-DNA, har jeg ennå til gode å treffe en som kan fortelle at hun/han på grunn av sin aktivitet der, har blitt samisktalende. Tvert imot. Jeg kjenner flere med samisk som morsmål som har begynt å holde taler på norsk etter at de gikk inn i same-DNA. Det sier vel det meste.....